Hjælp med forskning og overvågning

Herunder kan du se hvordan du kan hjælpe med forskning og overvågning i forbindelse med at du bevæger dig rundt i naturen - på jagt, arbejdsmæssigt eller blot som privatperson, der nyder naturen.

 

Københavns Universitet modtager meget gerne skudte, trafikdræbte og dødfundne ræve til overvågning af alvorlige smitsomme sygdomme og zoonoser. Læs mere on indsamling af ræve her: Forskning og overvågning – Københavns Universitet (patologivagten.dk) 

Hvis du vil hjælpe med indsamling af ræve eller har ræve liggende i fryseren. 

Kontakt:

Patologivagten, Københavns Universitet
Telefon: 93 50 92 80
Mail: vildt@sund.ku.dk

 

 

En gang imellem findes cyster af bændelorm i muskulatur/kød fra rådyr og større hjorte. 

Patologivagten modtager meget gerne kød med bændelormecyster med henblik på artsbestemmelse af parasitterne. Kendskab til arter kan hjælpe med at afdække smitteveje og mulighed for forebyggelse. 

Kødet kan fryses indtil det sendes og skal helst sendes med køleelementer eller lignende, så det holdes koldt undervejs. 

For indlevering kontakt:

Patologivagten, Københavns Universitet
Telefon: 93 50 92 80
Mail: vildt@sund.ku.dk

 

 

Københavns Universitet modtager meget gerne flåter med eksotisk udseende til artsbestemmelse, som for eksempel den brune kennelflåt, der er vist et billede af.

Flåt typerDet er vigtigt, at der medfølger information om, hvor og hvornår flåten er fundet. 

Vil du gerne indsende eller indlevere en flåt, kontakt:

Lene Jung Kjær, Københavns Universitet
Telefon: 35337290
Mail: lenju@sund.ku.dk

 

 

Patologivagten vil meget gerne modtage flere dødfundne småfugle til overvågning af sygdomme og dødsårsager. 

Har du fundet en død fugl, kan den indsendes direkte til Patologivagten på Københavns Universitet eller indleveres til naturstyrelsens lokale enheder. 

Det er vigtigt, at der medfølger information om, hvor og hvornår fuglen er fundet. Læs mere om indsendelse af døde dyr på hjemmesiden www.vildtsundhed.dk

Småfugle skal helst sendes med køleelementer eller lignende, så de holdes kolde undervejs. 

Kontakt ved indsendelse eller indlevering af døde vilde fugle til faldvildtovervågningen.

Patologivagten, Københavns Universitet
Telefon: 93 50 92 80

 

 

En gang imellem findes orm i muskelhinder eller frit i muskulatur/kød fra rådyr og større hjorte.

Vi modtager meget gerne disse orme med henblik på artsbestemmelse af parasitterne. Kendskab til arter kan hjælpe med at afdække smitteveje og mulighed for forebyggelse.

For indlevering kontakt:

Patologivagten,
Københavns Universitet
Telefon: 93 50 92 80

 

 

Vi modtager meget gerne mus og gnavere til overvågning af alvorlige smitsomme sygdomme og zoonoser. I øjeblikket er vi særligt interesseret i at få hjælp til at indsamle døde gnavere fra Sønderjylland.

Har du fundet mindre vilde dyr døde, kan de indsendes direkte til Patologivagten på Københavns Universitet eller indleveres til naturstyrelsens lokale enheder. 

Det er vigtigt, at der medfølger information om, hvor og hvornår fuglen er fundet. Læs mere om indsendelse af døde dyr på hjemmesiden. Gnavere skal helst sendes med køleelementer eller lignende, så de holdes kolde undervejs. 

For indlevering kontakt:

Patologivagten, Københavns Universitet
Telefon: 93 50 92 80
Mail: vildt@sund.ku.dk

 

 

Vi modtager meget gerne flagermus til overvågning af alvorlige smitsomme sygdomme og zoonoser.

Har flagermusen bidt dyr eller mennesker bør du kontakte fødevarestyrelsen in indsendelse af flagermusen: https://foedevarestyrelsen.dk/om-os/kontakt-foedevarestyrelsen 

Flagermus skal helst sendes med køleelementer eller lignende, så de holdes kolde undervejs.

Læs mere om indsendelse af døde vilde dyr på www.vildtsundhed.dk 

For indlevering eller indsendelse af dødfundne vilde dyr – kontakt;
Patologivagten på Københavns Universitet
Telefon: 93 50 92 80
Mail: vildt@sund.ku.dk

 

 

Går du på rådyrjagt og vil du gerne bidrage til forskning i sundhed og sygdom hos råvildt, så kontakt Patologivagten. I øjeblikket indsamles blodprøver og fæcesprøver. Læs mere om projekterne her: Forskning og overvågning – Københavns Universitet (patologivagten.dk) 

Det er vigtigt, at prøverne udtages umiddelbart i forbindelse med, at dyret aflives, derfor er det en stor hjælp, når jægere kan hjælpe med prøveindsamlingen. Efter udtagning skal prøverne opbevares på frys, indtil de kan afhentes: De kan også afleveres til et af faldvildt opsamlingsstederne rundt om i landet (se hvor faldvildtindsamlingssteder kan findes på www.vildtsundhed.dk). Det er også muligt at indlevere syge eller dødfundne rådyr til Patologivagten på Frederiksberg, eller et af indsamlingsstederne rundt om i landet. 

Kontakt:

Patologivagten, Københavns Universitet
Telefon: 93 50 92 80
Mail: vildt@sund.ku.dk